Eşlerin birbirlerine yabancılaşmaya başlaması, anlaşmazlıklar, tartışmalar, aile içi gerilimin her geçen gün artması ayrılık fikrinin dile getirilmesine sebep olur. Bu fikir aile üyelerinde korku ve soru işaretlerini de beraberinde getirir. Ebeveynler kimin evden ayrılacağı, iki ayrı evin vereceği maddi sıkıntılar, alıştıkları aile yaşamı rahatından kopma gibi düşüncelerle baş etmek zorunda kalırlar. Çocuklar ise ebeveynlerinin birinden veya kardeşlerinden ayrılması durumunda kiminle kalacağı konusunda kendi içlerinde çatışırlar. Ayrıca bu ayrılık sürecinden kendilerini sorumlu tutarlar ve suçluluk hissi yaşarlar.
Ülkemizde boşanma oranları günden güne artış göstermekte ve gerek eşlerde gerekse çocuklarda ruhsal sıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle kavgalı boşanmış bir ailede yetişen çocuklar yetişkinlik döneminde karşı cinsle ilişkilerinde problem yaşamaya meyillidirler ve boşanma olasılıkları diğerlerine göre daha yüksektir.
Boşanma / ayrılma sürecinde olan anne – babalara öneriler;
- Unutmayalım, doğru bir boşanma süreci yaşayan ailelerin çocukları olumsuzluklardan uzun süreli etkilenmeden sağlıklı bir geleceğe sahip olabilir.
- Öncelikle, gerekirse yardım alarak, kendi duygularınızla baş etmeyi, kendinizi anlamayı, bu süreçte nasıl davranacağınız konusunda karar vermeyi başarın.
- İlerleyen dönemler için yeniden aile kurmaya kendinizi hazırlayın.
- Çocuklara boşanmanın nedenleri açıklayın ve durumdan kendilerini sorumlu tutmalarına sebebiyet vermeyin.
- Çocuklara kiminle beraber yaşamak isteyeceği konusunda özgürlük verin.
- Ebeveynlik yine müşterek bir biçimde sürdürülmeli, çocuğun hem anneyle hem baba ile vakit geçirmesine özen gösterilmelidir.
- Bu dönemi daha rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatmak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.