Birden fazla çocuğun bulunduğu bir ailede kardeş kavgası hayatın olağan bir parçasıdır. Hatta bu kavgaların çocuğun kendi haklarını koruması ve diğer insanların sınırlarını öğrenmesinde önemli bir yeri vardır. Ancak bu kavgalar uzun süreli ve bir kardeşin devamlı diğerini ezmesi halini aldıysa, anne -baba tarafından kontrol altına alınması gerekir.
Çocuklarınız tartıştığı / kavga ettiği durumlar nasıl bir tutum sergilemeniz gerektiğini biliyor musunuz ?
- Kavgalara hakemlik yapmayın.
- Kavgayı kimin başlattığı, kimin doğru, kimin yanlış davrandığını sorgulamayın. Bu çocukları birbirini suçlamaya iter. Bunun yerine davranışlarının sonuçlarına beraber katlanmaları gerekeceğini söyleyebilirsiniz. Mesela ikisinin de televizyon izleme süresini yarım saat azaltmak olabilir.
- Kavgaların sebebi genelde kıskançlıktır. Bu durumda kıskanan çocuğa daha fazla ilgi göstermek yanlış bir davranıştır çünkü davranışı onaylamış gözükürüz. Bunun yerine adaletli davranıp birinden birine ayrıcalık tanımayın. Kıskançlığa yer bırakmamak için çocuğunuzun olumlu davranışlarını onaylayın ve ödüllendirin.
- Sınırlar koyun. Çocuk davranışlarının bir karşılığı olacağını bilmelidir. Fakat, bu sınırlar çocuğun haklarını da korumalıdır.
- Çocuklarınızı kıyaslamayın. ‘’ Bak kardeşin hiç yaramazlık yapıyor mu ‘’ demek aralarındaki çatışmanın kızışmasına neden olacaktır.
- Yetenekli ve ilgili olduğu alanları bulup, onları yönlendirin. Kardeşlerin uğraşlarının farklı olması aynı şeyi istemeye yönelik kavgaları azaltacaktır.
- Eğer anlaşamadıkları konu anne ve babanın paylaşımı ise hiçbir zaman çocuklardan birini erteleyip diğeriyle ilgilenme tercih edilmemelidir.Bunun yerine sırayla iki çocuk dinlenmeli, biri konuşurken diğerinin araya girmesine izin verilmemelidir. Eğer kardeşinin duymasını istemediği bir konu varsa ‘’ Kardeşinle ilgili özel bir konu var.’’ diyerek izni alınmalıdır.
- Çocuklarınıza sevgi gösterin, sık sık onları kucaklayın, birlikteliği ve paylaşımı onlara hissettirin ve öğretin.
- Çözüme ulaşamadığınız ve kavgalarının şiddetlenip gerçekleşme sürelerinin sıklaştığını gözlemlediğiniz durumlarda bir uzmandan yardım almanız sizin ve aileniz için sağlıklı olacaktır.