Annelik Hüznü Mü? Doğum Sonrası Depresyonu Mu?
Sabırsızlıkla beklediğiniz bebeğiniz dünyaya geldi, ancak siz hayal ettiğiniz duyguları yaşayamıyor musunuz?
Ağlıyor, endişeleniyor, bebeğe karşı hissizleşiyor, bebeğin bakımıyla ilgili endişeleniyor, iyi bir anne olmadığınızı mı düşünüyorsunuz?
Korkmayın, genellikle doğumdan 3-4 gün sonra oluşmaya başlayan “annelik hüznünü” çoğu anne yaşıyor. Şayet yaşadığınız bu duygu durumu annelik hüznüyse 2-3 hafta sonra ortadan kaybolacaktır. Ancak daha uzun süredir devam ediyorsa bir problem var demektir.
Hamilelik döneminde artan hormonlarda doğumdan sonra ani bir düşüş olur. Bu hormon değişikliği annenin ruh halinde de değişmelere sebep olur. Annelerde bu dönemde kaygı, sıkıntı, bunaltı, sinirlilik, ağlama, çabuk sinirlenme, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı görülür. Bu duruma bir de doğumdan sonra bozulan uyku düzeni ve ebeveyn olmanın sorumluluğu eklenince annenin bu denli olumsuz duygular hissetmesi normaldir. Anne bu dönemde bebeğe bakım vermede ve emzirmede isteksizlik hissedebilir, eşine karşı da tahammülsüz olabilir. Ancak bu duygu durumlarının 2-3 hafta içinde ortadan kalkması gerekmektedir.
Evlilikte sorunların olması, istenmeyen gebelik, engelli/sağlıksız bebek, genç ve ergen gebeliği, ilk defa doğum yapacak olma, bebek bakımıyla ilgili endişelerin olması, doğum korkusu, ekonomik yetersizlikler, stresli yaşam olaylarının varlığı, düşük benlik algısı, anksiyete bozukluklarının olması, daha önce depresyon geçirmiş olma gibi faktörler annelik hüznünün devam etmesine, şiddetlenmesine ve çeşitli tehlikeler oluşturabilecek olan“doğum sonrası depresyonuna” dönüşmesine sebep olabilir. Doğum sonrası depresyon annelik hüznünde yaşanan duygu durumlarının şiddetlenmesi ve devam etmesiyle oluşabilecekken, doğumdan 2-3 ay sonra da ortaya çıkabilir.
Doğum sonrası depresyon yaşayan anne 3 haftadan daha fazla devam eden süre boyunca, şiddetli hüzün, boşluk duygusu yaşar, duygusal olarak duyarsızlaşmıştır. Kendini aşırı yorgun hisseder, enerji eksikliği söz konusudur ve günlük işleri yerine getirmekte zorlanır. Kendi sosyal çevresinden soyutlamıştır, ailesiyle ve arkadaşlarıyla az görüşür hale gelmiştir. Bebeğin bakımıyla, beslenmesiyle, uykusuyla ilgili yoğun kaygılar yaşar. İyi bir anne olamadığını düşünür, bebek dünyaya getirmekle ilgili pişmanlıklar yaşar. Bir işe veya bir konuşmaya konsantre olmakta zorlanır, unutkanlık yaşar. Yoğun şekilde endişe, sıkıntı, korku yaşar ve günün büyük bir bölümünü ağlamakla geçirir. İştahsızlık ve kilo kaybı görülür. Bebeğe ve kendine ilişkin hayatı sonlandırma düşünceleri yer alabilir. Doğum sonrası depresyon hayati tehlikeleri de içeren ciddi bir problemdir ve üstesinden gelebilmek için psikolojik desteğin yanında ailenin desteği şarttır.
Doğum Sonrası Depresyonu Önlemek Mümkün Mü?
Doğumdan önce, var olan kaygı bozukluklarıyla ilgili, ailede yaşanan problemlerle ilgili, doğum korkusuyla ilgili, stresli yaşam olayları ile ilgi, depresyon geçmişiyle ilgili, anne ve babanın endişeleriyle ilgili psikolojik destek almak doğum sonrası depresyonu engellemek adına faydalı olacaktır.
Doğum sonrası depresyon belirtilerine sahip fakat üstesinden gelmekte zorlanıyorsanız konu ile ilgili bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz.