top of page
Aile portresi

Aile Danışmanlığı

Aile Danışmanlığı

Aile, her türlü iyilik ve kötülüğün öğretildiği bir okuldur. - Wilhelm Stekel

İçindekiler

Aile Danışmanlığı Nedir?

Aile Danışmanlığı Nedir?

Toplumun temel yapı taşı olarak tanımladığımız aile, iletişimsizliğin gölgesinde ciddi sorunların odağı haline gelirken; geleceğimizin teminatı çocuklarımız da bu durumdan olumsuz yönde etkilenmektedir.

Aile küçültülmüş toplumdur.

Aile yapısını sağlam kurmuş ve huzuru yakalamış toplumlar tarih boyunca uzun yaşamışlardır. Aile içi iletişimini sağlıklı kuran aileler de , mutluluğu yakalamış ve huzurlu olmuşlardır. Aile danışmanlığı sorunları olan ya da sorunlarla baş edemeyen aileler için oldukça önemlidir. Aile danışmanı, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu görmesini sağlamaya çalışır. Aile danışmanlığında bireyler ailede yaşanan bir problemi, kendi bakış açılarından ortaya koyarlarken sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Anne - Baba İlişkisinin Çocuğa Etkileri

Anne - Baba İlişkisinin Çocuğa Etkileri

Evlilik ilişkileri, anne-baba-çocuk ilişkisini de etkilediği için aile hayatı içerisinde son derece önemlidir. Huzurlu bir ilişki yaşayan anne-babalar birbirleriyle iletişim kurmakta başarılı olduklarından çocuklarının sorunlarına ve ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı olabilmektedir. Çatışmalı bir ilişkiye sahip olan anne-babalar ise yaşadıkları olumsuzlar nedeniyle çocuğun problemlerini ikinci plana atabilmektedirler. Eş ilişkilerinin çocuk üzerinde etkisi farklı şekillerde görülür.

 

Bazı olumsuz ilişkilerde anne-baba, sorunları çocuğa yöneltir; bir başka deyişle çocuğu günah keçisi yapar. Anlaşmaya varmanın yolunu çocuğun sorunlarına yoğunlaşmakta bulurlar. Çünkü çocuğun hatalarına ve yanlış davranışlarına odaklanmak, onları ilişkilerindeki kavgalardan uzaklaştırır. Fakat anne-babanın baskıcı ve aşırı koruyucu davranışları çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkiler ve var olan problemlerin artmasına ya da yeni problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur.

 

Çocuklar anne-babalarını model alarak, onların davranışlarını gözlemleyerek öğrenirler. Eğer anne-baba kavga sırasında birbirlerine saldırganca davranıyorlarsa, çocuk saldırganlığı uygun bir davranış olarak öğrenir. Bunu anne-babasına karşı gösteremese bile sınıf arkadaşlarına karşı kavgacı davranışlar sergileyebilir. Çocuklar ailede bu tür davranışlara ne kadar maruz kalırsa, saldırganlığa yönelimi o derece artacaktır.

 

Evlilik ilişkileri kişilerin ebeveynlik tutumlarını da etkiler. Aralarında çatışma olan anne-babalar çocuk üzerinde daha az tutarlı bir disiplin kurarlar. Çocukla ilgili alınması gereken kararlarda anlaşmazlık içinde olmaları çocuğu da çelişkide bırakır. Bu tutarsızlık hali çocukla olan ilişkilerinde sorunlara sebep olur.

 

Kimi zaman ise ebeveynlerin işsiz kalması, hastalık durumu, bir yakını kaybetme gibi olumsuzluklar anne-babayı strese soktuğundan çocuğa gösterdiği sevgi ve ilgiyi azaltır. Böyle durumlarda çocukta bazı problemli davranışlar görülebilir.

 

Aile danışmanlığının amacı tüm bu olumsuzlukları aile üyelerinin birbirlerini anlamalarını sağlayarak çözüme ulaştırmaktır.

Boşanma / ayrılma süreçleri

Boşanma / ayrılma süreçleri

Eşlerin birbirlerine yabancılaşmaya başlaması, anlaşmazlıklar, tartışmalar, aile içi gerilimin her geçen gün artması ayrılık fikrinin dile getirilmesine sebep olur. Bu fikir aile üyelerinde korku ve soru işaretlerini de beraberinde getirir. Ebeveynler kimin evden ayrılacağı, iki ayrı evin vereceği maddi sıkıntılar, alıştıkları aile yaşamı rahatından kopma gibi düşüncelerle baş etmek zorunda kalırlar. Çocuklar ise ebeveynlerinin birinden veya kardeşlerinden ayrılması durumunda kiminle kalacağı konusunda kendi içlerinde çatışırlar. Ayrıca bu ayrılık sürecinden kendilerini sorumlu tutarlar ve suçluluk hissi yaşarlar.

 

Ülkemizde boşanma oranları günden güne artış göstermekte ve gerek eşlerde gerekse çocuklarda ruhsal sıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle kavgalı boşanmış bir ailede yetişen çocuklar yetişkinlik döneminde karşı cinsle ilişkilerinde problem yaşamaya meyillidirler ve boşanma olasılıkları diğerlerine göre daha yüksektir.

 

Boşanma / ayrılma sürecinde olan anne – babalara öneriler;

  • Unutmayalım, doğru bir boşanma süreci yaşayan ailelerin çocukları olumsuzluklardan uzun süreli etkilenmeden sağlıklı bir geleceğe sahip olabilir.

  • Öncelikle, gerekirse yardım alarak, kendi duygularınızla baş etmeyi, kendinizi anlamayı, bu süreçte nasıl davranacağınız konusunda karar vermeyi başarın.

  • İlerleyen dönemler için yeniden aile kurmaya kendinizi hazırlayın.

  • Çocuklara boşanmanın nedenleri açıklayın ve durumdan kendilerini sorumlu tutmalarına sebebiyet vermeyin.

  • Çocuklara kiminle beraber yaşamak isteyeceği konusunda özgürlük verin.

  • Ebeveynlik yine müşterek bir biçimde sürdürülmeli, çocuğun hem anneyle hem baba ile vakit geçirmesine özen gösterilmelidir.

  • Bu dönemi daha rahat ve sağlıklı bir şekilde atlatmak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Kardeş KavgasI

Kardeş Kavgası

Birden fazla çocuğun bulunduğu bir ailede kardeş kavgası hayatın olağan bir parçasıdır. Hatta bu kavgaların çocuğun kendi haklarını koruması ve diğer insanların sınırlarını öğrenmesinde önemli bir yeri vardır. Ancak bu kavgalar uzun süreli ve bir kardeşin devamlı diğerini ezmesi halini aldıysa, anne -baba tarafından kontrol altına alınması gerekir.

Çocuklarınız tartıştığı / kavga ettiği durumlar nasıl bir tutum sergilemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

  • Kavgalara hakemlik yapmayın.

  • Kavgayı kimin başlattığı, kimin doğru, kimin yanlış davrandığını sorgulamayın. Bu çocukları birbirini suçlamaya iter. Bunun yerine davranışlarının sonuçlarına beraber katlanmaları gerekeceğini söyleyebilirsiniz. Mesela ikisinin de televizyon izleme süresini yarım saat azaltmak olabilir.

  • Kavgaların sebebi genelde kıskançlıktır. Bu durumda kıskanan çocuğa daha fazla ilgi göstermek yanlış bir davranıştır çünkü davranışı onaylamış gözükürüz. Bunun yerine adaletli davranıp birinden birine ayrıcalık tanımayın. Kıskançlığa yer bırakmamak için çocuğunuzun olumlu davranışlarını onaylayın ve ödüllendirin.

  • Sınırlar koyun. Çocuk davranışlarının bir karşılığı olacağını bilmelidir. Fakat, bu sınırlar çocuğun haklarını da korumalıdır.

  • Çocuklarınızı kıyaslamayın. ‘’ Bak kardeşin hiç yaramazlık yapıyor mu ‘’ demek aralarındaki çatışmanın kızışmasına neden olacaktır.

  • Yetenekli ve ilgili olduğu alanları bulup, onları yönlendirin. Kardeşlerin uğraşlarının farklı olması aynı şeyi istemeye yönelik kavgaları azaltacaktır.

  • Eğer anlaşamadıkları konu anne ve babanın paylaşımı ise hiçbir zaman çocuklardan birini erteleyip diğeriyle ilgilenme tercih edilmemelidir.Bunun yerine sırayla iki çocuk dinlenmeli, biri konuşurken diğerinin araya girmesine izin verilmemelidir. Eğer kardeşinin duymasını istemediği bir konu varsa ‘’ Kardeşinle ilgili özel bir konu var.’’ diyerek izni alınmalıdır.

  • Çocuklarınıza sevgi gösterin, sık sık onları kucaklayın, birlikteliği ve paylaşımı onlara hissettirin ve öğretin.

  • Çözüme ulaşamadığınız ve kavgalarının şiddetlenip gerçekleşme sürelerinin sıklaştığını gözlemlediğiniz durumlarda bir uzmandan yardım almanız sizin ve aileniz için sağlıklı olacaktır.

Uzmanlık alanımıza giren tüm konular hakkında,

7/24 aşağıda yer alan formu doldurarak bilgi veya randevu alabilirsiniz.

☏ Randevu Al

bottom of page