Çocuk Danışmanlığı

Ders Çalışma Alışkanlığı

Doğru Ders Çalışma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çalışma alışkanlığı küçük yaşlarda verilen ev ödevleriyle başlar ve verdiğimiz kararlardan, aldığımız sorumluluklara, yaşam planlarımızdan, özdenetime kadar hayatımızın birçok alanında etkilidir. Kişiliğin temelinin atıldığı çocukluk dönemi, kişiye çalışma alışkanlığı kazandırmak için en doğru dönemdir.

Peki, hem anne babaların hem öğretmenlerin en çok yakındığı konu olan “Bütün imkanları sağlıyoruz ama çocuğumuz ders çalışmıyor” problemi nasıl aşılabilir?

Öğrencilik sürecini geçirmiş her birey önünde kitap, yanında telefon, dışarıda arkadaşlar üçlemesini yaşamıştır. Çocuğunuzun üniversitesi sınavını ya da gelecekteki mesleğini düşünerek hareket etmesi yerine televizyon izlemek, arkadaşlarıyla sinemaya gitmek gibi şu anda bulunan cezp edici unsurları tercih etmesi doğal bir davranıştır. Bu nedenle ona düzenli ders çalışma alışkanlığını aşılamak kolay olmayan ve çok iyi düzenlenmesi gereken bir süreçtir.

Okul öncesi yaşlarda çocuğunuza sorumluluk bilincini aşılayın. Ona yaşına uygun, ufak görevler verin ve küçük de olsa başarılarını övün.

Çalışma alanını ayarlayın:

Küçük çocuklar için genellikle mutfak ya da salondaki masa güzel bir çalışma ortamı olabiliyor. İstediklerinde yakınınızda olduğunuz için sizden yardım alabiliyorlar ve kendilerini rahat hissediyorlar. Çocuğun yaşı ilerledikçe genelde kendi odasında çalışmayı tercih ediyor. Bu durumda zaman zaman odasına uğrayarak ödevlerini kontrol edebilirsiniz.

Çocuğunuzun çalışma alanında bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar bulunmamasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda çalışma ortamı sessiz ve aydınlık olmalıdır. Çocuğun ihtiyacı olabilecek materyaller de yanında olmalıdır.

Düzeni kurun:

Öncelikle çocuğunuzla konuşarak günde en az ne kadar süre ders çalışabileceğini öğrenin. Bu sürenin altına düşmemesine dikkat edin ve bu çalışma süresinin her gün tekrarlanacağına dair onunla anlaşın. Ders çalışma sürecince televizyon karşısında veya yatakta uzanarak çalışmanın verimini düşüreceğini belirtin.

Onu plan yapmaya yöneltin. Örneğin akşamları “yarın ne yapacaksın?” sorusunu sorarak sorumluluklarının farkına varmasını sağlayın.

Motivasyonu artırın:

Çocuğunuzun başarılı olduğuna ve ileride de olacağına inanmasını sağlayın. Eğer isterse belirlediğiniz çalışma süresinin üstüne çıkabileceğini belirtin. Bunu yaptığı zaman çocukta oluşan gurur, onun çalışma isteğini arttıracaktır.

Zamanında tamamlanan ödevler için veya uyguladığı çalışma süresinin ardından onunla beraber vakit geçirin. ( Sinemaya gitmek, beraber oyun oynamak vb.)

Çalışma süresini minimum saatte tutarak çocuğun saatlerce masa başına hapsolmasına engel olun. Örneğin yarım saatlik çalışmanın sonunda 10 dakikalık aralar verebilir.

Eğer uzun süreli ödevleri ya da ayrıntılı çalışması gereken konular varsa küçük parçalara bölerek çalışmasını sağlayın.

Neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Ödevle ilgili yardım istediğinde sorularını cevaplandırın fakat çocuğunuzla beraber ödevin tamamını siz yapmayın.

Ödevlerini zamanında yapıp yapmadığını kontrol edin ve hatırlatın fakat baskı yapıp ters etki yaratmasına sebep olmayın.

Çocuğunuzun ödevini değerlendirmek sizin değil öğretmeninin görevidir. Bu sebeple ödevinde düzeltmeler yapmayın. Bu davranış çocuğun öğretmenini de yanıltabilir.

Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. “Sınıf arkadaşın Ayşe 90 almış” , “komşunun çocuğu Mehmet bütün ödevlerini tam yapıyormuş” gibi yargılamalarda bulunmayın.

Çocuğunuzu iyi tanıyın. Onları yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayın. Unutmayın her çocuğun niteliği ve başarı alanları farklı olabilir.

Çocuğunuzun anlattıklarını önemseyin, yaşantısında olup bitenlerden haberdar olun ve ona güven duygusu aşılayın.

Tüm bu önerileri dikkate almanıza rağmen çocuğunuzda ders çalışma alışkanlığı becerilerinde eksiklik, dikkat eksikliği ve odaklanma problemleri görüyorsanız mutlaka bir uzmandan gerekli desteği almalısınız.

Senin gönlün değişirse, dünya değişir… (Şems-i Tebrizi)